Taky se vám nepovedlo sehnat droždí? Momentálně peče asi celá země, tak je to všude asi stejné. Nikdy se mi to nestalo a tak mě to zastihlo nepřipravenou. Pečivo si peču už několik let, vždy jsem ale používala droždí. Najednou jsem nevěděla, jak mám pečivo upéct. Proto jsem se pustila do zkoušení. Chvilku to trvalo, než jsem našla to správné. Chtěla to dost úprav, protože bylo pečivo buď hodně mokré, mastné anebo tvrdé.

Uvědomila jsem si, že pečivo s droždím a pečivo bez droždí bude vždy odlišné. Pečivo nakyne jen minimálně, rozhodně ne jako to s droždím nebo kváskem. Je tedy o něco hutnější a sytější. To ale neznamená, že není dobré. Naopak mi moc chutná. Také se dá bez problému zamrazit. Kynuté pečivo se po rozmrazení může drolit nebo je tvrdé. Tady jsem si žádného rozdílu nevšimla.

Je tady ještě jedna obrovská výhoda: pečivo nekyne. To znamená, že jen všechno smícháte a dáte do trouby. Žádný kvásek a dlouhé čekání pečivo vykyne. Pokud jste zvyklí dělat kynuté pečivo, bude to ze začátku divný pocit. Jako kdybyste na něco zapomněli. Příprava pečiva bez droždí vám totiž zabere maximálně 5 minut, takže je to opravdu rychlé. Určitě tyhle recepty budu používat i po této krizi s droždím. Zejména tehdy, až zase zapomenu zadělat na pečivo k obědu nebo večeři a zjistím to, když už bude jídlo skoro hotové. Koneckonců se mi to stává docela často:). Ráda dělám různé obložené talíře, domácí pomazánky nebo polévky a to se bez pečiva zkrátka neobejde.

Jsem ráda, že už se obejdu i bez droždí. Určitě se to bude ještě hodit:-).

 

Celozrnný chléb s ovesnými vločkami

Výborný celozrnný chléb, který mě překvapil tím, jak je měkký. U většiny chlebů bez droždí se těsto válí hodně nízké. Tady ale můžete udělat pěkně vysoký chléb a přesto zůstane měkký. V těstu najdete ovesné vločky, celozrnnou mouku, jogurt nebo med.

Suroviny:

  • 250g bílého jogurtu
  • 170g celozrnné pšeničné mouky
  • 135g hladké mouky 
  • 135g mléka
  • 100g ovesných vloček jemných
  • 45g slunečnicového oleje
  • 1 vejce velikosti M*
  • 2 a 1/2 lžičky kypřicího prášku (8 gramů)
  • 2 lžičky medu (30 gramů)
  • 1 a 1/4 lžičky soli (10 gramů)
  • 1/4 lžičky jedlé sody

*nebo 1 lžíce chia semínek s 3 lžícemi vody, nechte 5 minut odstát a přidejte do těsta

Postup:

Všechno dejte do mísy a smíchejte. Těsto dejte do kulaté formy. Použít můžete dortovou dortu anebo také srnčí hřbet.

Pečte na 170 stupňů 45-60 minut (až bude špejle suchá). Nechte vychladnout a poté vyklopte.

Poznámka: Chléb můžete ještě před tím, než ho dáte do trouby posypat semínky, oříšky nebo vločkami.

 

Žemle 

Žemle s chia semínky jsou krásně vláčné. Kdo nemá chia semínka, může je nahradit vajíčkem. Těsto obsahuje jogurt, ale použít lze i podmáslí nebo zakysaná smetana. Z tohoto těsta se dají udělat i housky, rohlíky nebo menší chléb.

Suroviny:

  • 200g hladké mouky
  • 125g bílého jogurtu
  • 1 lžíce slunečnicového oleje (10 gramů)
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 a 1/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva (5 gramů)
  • 2 lžičky chia semínek (7 gramů) a 1 lžíce vody (20 gramů)*

*semínka zde nahrazují vajíčko. Pokud máte jen vajíčko, použijte půlku (25 gramů). Zbytek použijte do jiného receptu anebo udělejte rovnou dvojitou dávku.

Postup:

Nejdříve smíchejte chia semínka s vodou a nechte 5 minut stát.

Mezitím dejte do mísy zbytek surovin. Přidejte k nim chia semínka s vodou. Vše promíchejte a vyklopte na vál.

Z těsta tvořte kuličky. Z tohoto množství uděláte 8 žemlí anebo 1 chléb. Vytvarovat můžete i rohlíky anebo použít razítko na housky a udělat houstičky.

Žemle dejte na plech a upečte v předehřáté troubě na 170 stupňů. Ještě je můžete potřít vajíčkem anebo mlékem. Já jsem je potřela rozšlehaným vajíčkem. Pekla jsem je okolo 20-30 minut. Při pečení se doba může lišit, záleží na velikosti pečiva a taky na vaší troubě.

 

Chléb s jogurtem

Stejně jako u ostatních receptů zde droždí nahradil kypřicí prášek a jedlá sody. Tento chléb se peče nižší, protože kdyby jste udělali klasický bochník, byl by tvrdý. Trik je nejen ve výšce těsta, ale také v naříznutí ve tvaru X, které pomůže těstu ve zvětšení objemu. Chleba můžete posypat semínky, ovesnými vločkami nebo oříšky.

Suroviny:

  • 290g hladké mouky
  • 160g vody
  • 20g cukru
  • 1 lžíce slunečnicového oleje (15 gramů)
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička octa
  • ¾ lžičky jedlé sody

Volitelně: semínka na posypání: mák, sezam, kmín, ovesné vločky…

 

Postup:

Začněte smícháním všech suchých surovin: mouky, cukru, kypřicího prášku a jedlé sody.

Poté k nim teprve přidejte vodu, olej a ocet.

Vše promíchejte a poté z těsta vyválejte kruh vysoký 2-3 centimetry.

Nyní nožem udělejte tvar písmene X, asi centimetr do hloubky. Výška i toto naříznutí pomůže chlebu zvětšit svůj objem i bez droždí. Chléb můžete ještě posypat semínky, oříšky nebo jiným posypem.Pečte na středním roštu v předehřáté troubě na 180 stupňů: 20 minut. Až povrch pěkně zezlátne, můžete vyndávat.

 

Knackebrot:

Výborný chlebík s několika druhy semínek. Pochutnat si na něm můžete například s tvarohem a pažitkou nebo žervé a cherry rajčátky. Semínka můžete měnit, podle toho, co máte doma. S marmeládou je taky moc dobrý:-).

Suroviny na 1 plech:

  • 210g vody
  • 100g celozrnné špaldové mouky
  • 40g chia semínek
  • 30g slunečnicových semínek (loupaných)
  • 25g lněných semínek
  • 20g medu
  • ½ lžičky soli
  • Volitelně: 1 lžíce černého sezamu, semínka a vločky na posypání chleba

 

Postup:

Všechny suroviny dejte do misky a promíchejte. Připravte si plech vyložený pečícím papírem a těsto na něj rozetřete. Někde možná budou trošku mezery, ale to nevadí, při pečení se vše slije dohromady. Můžete zkusit přidat trošku vody, pokud se vám těsto špatně roztírá.

Tato dávka vyjde akorát na 1 velký plech. Nakonec ho ještě můžete posypat vločkami a semínky, které máte po ruce.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 30 minut. Poté vyndejte, opatrně sundejte z papíru a otočte. Kdyby chléb nešel sundat, nechte ho trochu vychladnout anebo ještě dopečte. Pečte dalších 30 minut.

 

Bezlepkový rýžový chléb

Jednoduchý rýžový chléb z rýžové mouky. Je nejen bez droždí, ale také bez lepku i laktózy.

Suroviny:

  • 250g hladké rýžové mouky
  • 250g vody
  • 20g (2 lžíce) tapioka škrobu (nebo kukuřičného)
  • ¼ lžičky mořské soli
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva (4 gramy)
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • Volitelně: černý sezam nebo jiná semínka na posypání
  • Forma: srnčí hřbet

 

Postup:

Rýžovou mouku smíchejte s jedlou sodou, škrobem a kypřicím práškem. Přidejte vodu a sůl. Dobře promíchejte. Těsto je tekutější, spíše jako na lívance.

Připravte si formu na srnčí hřbet a těsto do ní nalijte. Rozetřete a uhlaďte. Formu vyložte pečícím papírem nebo použijte silikonovou formu.

Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 40-50 minut. Každá trouba je jiná. Proto po 30 minutách zkuste doprostřed píchnout špejli. Po 5-10 minutách chleba kontrolujte. Až bude špejle čistá, vytáhněte.

Po vychladnutí chleba vyklopte. Ideální je mřížka, na kterou chleba dáte. Jinak by se mohl zespoda zapařit.

 

Další možnost je udělat krekry. Na ty droždí potřebovat taky nebudete:

 

Chia kolečka

Kolečka s chia semínky a celozrnné mouky. Hodí se k polévce, salátu nebo si je vychutnáte s se sladkou i slanou pomazánkou.

Suroviny:

  • 140g celozrnné žitné mouky (Použila jsem mouku Pernerka z Lidlu)
  • 80g vody
  • 40g chia semínek
  • 25g bílého sezamu
  • 20g slunečnicového oleje (lze použít i olivový)
  • ½ lžičky soli
  • Špetka mletého černého pepře

Postup:

Mouku, vodu, semínka, olej, sůl a pepř dejte do mísy a vypracujte z nich těsto. Použít můžete vařečku nebo kuchyňský robot.

Připravte si pomoučněný vál. Těsto na něj vyklopte a vyválejte. Těsto neválejte úplně do tenka, kolečka by se pak snadno zlámala. Ani vysoká, ani ultra tenká, zkrátka tak akorát.

Pomocí vykrajovátka vykrájejte kolečka. Měla jsem jen vykrajovátko z vlnitým okrajem a musím říct, že krekry díky němu vypadaly nádherně. Kolečka ještě propíchejte vidličkou, při pečení se tak nezkroutí.

Vykrojená kolečka podeberte nožem a přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Svůj objem už nezvětší, není tedy nutné mezi nimi nechávat velké mezery.

Z jednoho těsta byste měli udělat 2 velké plechy koleček. Nepřipomíná vám to Vánoce? Úplně jako kdybych dělala linecké cukroví😊.

Kolečka vložte do předehřáté trouby, střední rošt a pečte na 175 stupňů. Bohužel jsem si zapomněla napsat dobu pečení, ale bude to někdo okolo 10-20 minut. Až začnou lehce hnědnou okraje můžete kolečka vytáhnout a dát do trouby druhý plech.

 

Celozrnné krekry

Celozrnné krekry se třemi druhy semínek. Já jsem použila chia, dýňová a slunečnicová. Sáhnout můžete i po jiných semínkách, které máte doma. Zkuste třeba sezam anebo také oříšky.

Na 1 plech budete potřebovat:

  • 240g celozrnné žitné mouky
  • 50g chia semínek
  • 35g dýňových semínek-loupaných
  • 30g slunečnicových semínek-loupaných
  • 2 lžíce olivového oleje nebo slunečnicového
  • ½ lžičky mořské soli

 Postup:

Celozrnnou mouku smíchejte se semínky (chia, dýně a slunečnice) a také olivovým olejem a solí.

Promíchejte a vypracujte těsto. Zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočinout.

Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte obdélník o velikosti velkého plechu. Ten nařežte na větší nebo menší čtverečky. Přeneste je na plech vyložený pečícím papírem. Krekry můžete potřít vodou a posypat oblíbenými semínky.

Malý tip: těsto můžete válet rovnou na pečícím papíru a rovnou na něm nařezat (podsypávání je ale nutné). Ušetří vám to čas i mytí válu😊.

Vložte do trouby rozehřáté na 150 stupňů a pečte na středním roštu 30-40 minut. Až okraje začnou hnědnou jsou krekry hotové.

 

 

Lněné krekry

Krekry z lněných semínek. Na tyto krekry dokonce nebude potřebovat ani mouku. Jsou tedy bezlepkové. Krekry krásně křupou a jsou dobré i bez mouky:-).

Na 1 plech budete potřebovat:

  • 240g vody
  • 120g lněných semínek
  • 40g bílého loupaného sezamu
  • 35g chia semínek
  • 30g dýňových semínek – loupaných
  • 1 lžička mořské soli

Postup:

Lněná semínka dejte do mixéru nebo jiného přístroje a rozmixujte na prášek. Stačí 1-2 minuty, jde to velice snadno.

Vodu, mletý len, semínka a sůl dejte do mísy a vypracujte z nich těsto. Jde to rychle, protože se nejedná o klasické těsto. Těsto bude tekutější, než je u těst na krekry zvykem. Vše jste udělali správně, tak to má být.

Těsto zakryjte a nechte 30 minut odstát. Semínka mezitím do sebe natáhnout vodu, zgelovatí a těsto ještě zahustí.

Nyní vyložte velký plech pečícím papírem a těsto na něj pomocí lžíce rozetřete. Je to dávka na 1 plech.  Pokud to nejde, použijte druhý pečící papír. Těsto s ním zakryjte a lžící rozetřete do všech stran. Poté pomalu pečící papír stáhněte.

Vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů: střední plech. Pečte 30-35 minut. Doba se může lišit. Výsledkem budou pěkně křupavé krekry.

Po vychladnutí krekry nalámejte nebo nakrájejte a uložte do uzavíratelné dózy.

 

V čem pečivo skladovat?

Často se mě ptáte, co máte dělat, aby vám chleba nebo jiné pečivo dlouho vydrželo. Jestli vám mohu něco z vlastní zkušenosti doporučit, tak je to funkční pytlík na chleba Wrap up. Je vyrobený tak, že pečivo dýchá a netvrdne. Také má protiplísňovou úpravu. Prodává se v různých velikostech i vzorech. Dá se použít na chléb, bagety, housky i jiné pečivo. Nebo si ho můžete vzít s sebou na bezobalový nákup pečiva.

Podívejte se na test pytlíku a jeho výsledky: Funkční pytlík na chleba Wrap up . Já jsem s ním maximálně spokojená. Nemusím díky němu péct obden nové pečivo. Teď už mi vydrží mnohem déle:-).