Sezóna grilování začíná a tak bylo načase připravit gril. Jako vždy jsem na něj před zimou zapomněla a proto nevypadal moc dobře. Naštěstí to jde rychle napravit a gril je zase jako nový. Tedy pokud je starší, tak asi nebude jako nový, ale rozhodně bude vypadat lépe.

Na gril používám pastu z octa a jedlé sody, tu mám osvědčenou nejen na grilu, ale i na celém bytě (používám na mytí linky, stolů i umyvadla). Zbaví povrch nečistot, skvrn od vody i zápachu. Můžete ji použít i na rošt, většinou to však bude chtít ještě drátěnku nebo drátěný kartáč. Umýt gril je docela snadné, ovšem s roštem je to těžší. Drátěnka vám dost pomůže.

 

Suroviny:

  • Jedlá soda
  • Ocet (klasický kvasný lihový ocet za 10 korun)

Velké balení jedlé sody v eko obalu mám z eshopu Tierra Verde (web). Seženete tam i další pomocníky na úklid jako je kyselina citrónová nebo přírodní silice.

 

Postup:

Nejdříve z grilu vyberte popel a vytřete ho.

Jedlou sodu, asi tak 50 gramů dejte do misky. Postupně přidávejte ocet, až získáte hustou pastu.

Touto pastou vydrhněte vnitřek i vnější část grilu. Na mytí používám dřevěný kartáč nebo houbičku. Vše je šetrné, nijak tím gril nepoškrábete.

 

Rošt:

Rošt by se měl čistit po každém grilování, pak na něm není tolik špíny. Někdy na to člověk bohužel zapomene anebo na to nemá čas. Tak či tak se postupně na roštu začnou usazovat napečené zbytky jídla a popel.

Pokud už gril používáte déle, už se zřejmě do původní podoby nevrátí. Rozhodně ale bude vypadat lépe.

Rošt dejte na zem, můžete pod něj dát igelit nebo nějakou podložku. Bude z něho padat dost špíny.

Naneste pastu a začněte drhnout. Bez drátěnky nebo drátěného kartáče to jde těžko. Ideální by to bylo odmočit, ale nenapadá mě, kam ho dát. Většina roštu je stříbrná, zbytek byla tak napálená špína, že už s tím asi nic už neudělám. Rozhodně ale vypadá mnohem lépe. Zabralo mi to celkem asi 10 minut. Drátěnku nemám, tak jsem použila drátěný kartáč.

Drátěný kartáč (použila jsem ho jen na rošt, nikoliv na gril)

Ke konci jsem si na nejodolnější špínu namočila houbičku do písku ze synovcova pískoviště. Je drsný a gril by poškrábal. Roštu to ale nevadí a docela to pomohlo.

Poté rošt opláchněte. Nyní je gril připravený na další sezónu😊. Užijte si grilování

 

Výsledek:

Myslím, že výsledek je skvělý. Na roštu ani grilu už není tolik vidět rez a všechna špína je pryč. Olej, kterým sem gril nakonec pomazala krásně oživil barvy. Já jsem maximálně spokojená, takový rozdíl jsem nečekala:-).

 

             Před                                                                 Po

 

 

Před                                                                                           Po

 

A už se to peče:-)