Věděli jste, že si doma můžete za pár minut vyrobit spousty lízátek? Nepotřebujete vařit cukr s vodou do určitě teploty, ani žádný složitý recept. Stačí vám jen oblíbené bonbóny a tyčky na lízátka. Během chvilky se bonbony roztečou a promění se v lízátko. Vyrábět je můžete spolu s dětmi. Je to pro ně jako kouzlo. Vložíte bonbóny a vytáhnete lízátko. Tvarům se meze nekladou. Záleží jen na vás nebo na dětech jak bonbony poskládáte a jaký tvar, barvy a příchuťě bude hotové lízátko mít. Fantazii se meze nekladou

Suroviny

  • Bonbóny- například. Bonpari, hašlerky, mentolky. Jakékoliv tvrdé cucací bonbony
  • Lízátkové tyčiky nebo klasické špejle (zakrácené)

Pomůcky: pečící papír, plech

Příprava

  1. Bonbony vyndejte z obalů
  2. Plech vyložte pečícím papírem. Díky němu lízátka snadno vyndáte bez přilepení
  3. Na pečicí papír rozložte bonbony. Většinou dávám tři pro klasickou velikost lízátka. Bonbóny pokládejte tak aby se vzájemně dotýkaly. Další možnost je použít silikonovou formu na pralinky a pár bonbonů do ní nasypat. Nevadí když budou vykukovat ven, až se rozpustí klesnou dolů. Pro různobarevné lízátko použijte různé barvy.
  4. Vložte do předehřáté trouby na 160 stupňů
  5. Nechte v troubě do rozpuštění. Trvalo i to asi 5 minut.
  6. Po vyndání k lízátkům okamžitě přitiskněte lízátkové tyčky nebo špejle. Tyčku přitlačte jemně, ne až úplně dolů k plechu. Přední strana lízátka tak bude krásně hladká. V případě silikonových forem tyčiku zasuňte do rozteklých bonbonů zvrchu, opět ne až úplně dolů. Možná budete muset po chvilce tyčky vyrovnat. Než bonbony ztuhnou mohou se naklánět. Jestli chcete můžete je těsně nad formou přichytit kolíčkem. Potom už se tyčky nebudou vyklat. Tvrdnout opravdu rychle, proto tyčky umísťujte ihned po vytažení.
  7. Nechte pár minut vychladnout a lízátka tak ztvrdnout
  8. Odlepte od plechu uložte. Ideální je lízátka balit po jednom kuse, časem se k sobě mohou přilepit.

Lízátka už zatvrdly a nestihly jste dát všechny tyčky? Jednoduše je vraťte do trouby a znovu roztavte