Výroba domácích lízátek není zrovna úplně lehká. Párkrát jsem to zkoušela, v době kdy jsem ještě neměla teploměr. Zjistila jsem, že bez něj to nepůjde. Teď sice teploměr mám, ale nefuguje tak jak má:-). Naštěstí je tu ještě jeden způsob, jak si doma lízátka můžete vyrobit. Je mnohem rychlejší než ten první a hlavně na tom nejde nic zkazit.

Jediné co budete potřebovat je: plech, tyčky na lízátka, plech, pečící papír a troubu. No a samozřejmě také základ na lízátka. Základem těchto lízátek jsou bonbony: Bonpari, Hašlerky nebo jiné cucací bonbony. Zatím jsem zkoušela tyto dva druhy. Během pár minut je můžete proměnit na lízátka. Děti bude jejich výroba bavit, většinu totiž mohou udělat oni. Jak tedy na to?

 

Budete potřebovat:

  • Bonpari pro ovocná lízátka (nebo Halšerky, jiné tvrdé cucací bonbony bez náplně)
  • Lízátkové tyčky (sehnala jsem v Tescu)
  • Rovný plech
  • Pečící papír
  • Troubu
  • Volitelně: silikonové formy na pralinky

 

Postup:

Plech vyložte pečícím papírem. Troubu dejte předehřát na 160 stupňů. Teplota může být kdekoliv mezi 120-180 stupni. Jediné co se změní, je doba pečení lízátek.

Na plech udělejte hromádky z bonbonů. Na jedno lízátko jsem použila 3 bonbón, bylo to akorát. Postavte je tak, ať se dotýkají. Pěkně nad sebe.

Nyní plech vložte do trouby na střední rošt. Okénkem hlídejte. až se bonbony zcela rozpustí, vyndejte. Je to otázka pár minut. Pro urychlení zapněte větráček.

Okamžitě do půlky přitiskněte tyčky. Lehce přimáčkněte, Dejte je tak, aby tyčka sahala do  třičtvrtě lízátka. v obchodě vám také lízátka nekouká tyčinka.

Počkejte pár minut, až se lízátko zpevní. Sundejte z pečícího papíru.

Lízátka rovnou snězte nebo zabalte. Když se k nim dostane vlhkost, mohou se stejně jako bonbony začít rozpouštět. Nedávejte je do lednice. Stačí je proložit pečícím papírem. Nebo je rovnou spotřebujte:-).

 

Lízátka ve tvaru zvířátek, květin a jiných tvarů (například jako na fotce):

Postup je skoro stejný. Připravte si silikonovou formu na pralinky. Na výběr je tisíce vzorů, stačí si vybrat. Do každé přihrádky dejte bonbony. Mě to vychází na 2-3 bonbony. Počítejte s tím, že se bonbony roztečou do stran. Proto většinou dávám bonbony tak, aby vykukovaly z formičky.

Stejně jako v prvním případě, vložte formu na velký plech a dejte do trouby. Nebo místo plechu použijte rošt z trouby.

Až se zcela rozpustí, vyndejte. Ihned zapíchněte tyčku. Nedávám jí až úplně dolů, nelíbí se mi, když je vidět.

Tyčky asi nebudou držet. Můžete si pomoci kolíčkem na prádlo. Položte ho na formičku a tyčku do něj chytněte. Zabrání to pohybu tyčky do stran.

Po ztuhnutí dejte kolíčky pryč a lízátka vyklopte.

 

Obě varianty mají svůj půvab. Použitím různých barev můžete namíchat chutě i barvy.

 

Další sladké recepty:

Pralinky s bílou čokoládou s pomerančovou náplní

Banánové tyčinky

Žemlovka (nepečená)

Velikonoční mini panacotty

Snídaňová pizza s ovocem