Receptů na mrkvový dort je stovky, já jsem si zamilovala tento recept. Tedy pokaždé si ho trošku upravím – například přidám ořechy, ale jinak se držím tohoto receptu. Dort jsem tentokrát rozřízla a natřela ho fíkovým džemem. Celý dort jsem pak potřela sýrovou polevou, což je poleva z čerstvého sýra a moučkového cukru. Někdy dělám polevu z moučkového cukru a citrónu, ale většinou sýrovou, protože nám doma chutná nejvíc.

Mrkvový dort, šálek dobré kávy…co víc si přát?

 

Suroviny:

  • 230g najemno nastrouhané mrkve
  • 200g hladké mouky
  • 200g třtinového cukru
  • 100g slunečnicového oleje
  • 100g banánu
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička perníkového koření
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • Špetka muškátového oříšku

 

Poleva:

  • 100g čerstvého sýra Palouček z Lidlu
  • 15g moučkového cukru

 

Náplň:

  • Fíkový džem

 

Fíkový džem

Džem z egyptských fíků mám ze www.shams.cz. Jsou v něm velké kusy fíků, a to já mám ráda.

 

Kypřicí prášek

Používám bezfosfátový z www.biosfera.cz

 

Palouček

Použila jsem čerstvý sýr palouček. Kupuji ho v Lidlu. V jiném obchodě ho najdete pod jiným názvem, stačí hledat sýr zabalený v alobalu. Použít můžete i kostku Lučiny.

 

Postup:

  1. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno.
  2. Banán rozmačkejte na kaši. Ideální je použít zralejší banán – má sladší chuť.
  3. Banán smíchejte s olejem. Poté přidejte zbytek surovin a vše smíchejte dohromady.
  4. Těsto nalijte do kulaté dortové formy a vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečte 35-40 minut. Párátko musí být po vytažení čisté.
  5. Po vychladnutí dort vyklopte. Rozřízněte ho a natřete džemem.
  6. Na polevu smíchejte 15 gramů prosátého moučkového cukru a čerstvý sýr. Nepoužívejte více cukru, jinak by sýr nebyl tak hustý. Zkoušela jsem i 20 gramů, ale sýr už byl tekutější a nedržel tak dobře na dortu.
  7. Polevu dobře promíchejte a poté s ní potřete celý dort.
  8. Dort pak můžete ještě ozdobit například mrkvičkami z marcipánu, nastrouhanou mrkví nebo ovocem.
  9. Dort nechte chvilku ztuhnout v lednici.