Nutella byla vždycky má slabina a všechny podobné sladké pomazánky. Nebudu vám lhát, když jsem si koupila sklenici, moc dlouho nevydržela. Asi i proto už ji hodně dlouho nekupuju (pro jistotu😊).

Jenže když jsem ji tenhle týden viděla v obchodě, dostala jsem na ni chuť. Vyrobit si domácí nutellu jsem zkoušela už několikrát, ale nepovedlo se mi to. Tentokrát se mi to nějakým zázrakem povedlo a domácí nutella je na světě. A nejen jedna, hned několik! Udělala jsem pomazánku z hořké, mléčné i bílé čokolády. Taky nutellu s arašídovým máslem a na tu se právě podíváme dnes.

Je stejně návyková jako nutella, ale protože je slazená pouze medem a je vyrobená z kvalitních potravin, tak to vlastně ani nevadí. Tuhle můžete mlsat bez výčitek😊.

 

Suroviny:

  • 70g hořké čokolády
  • 60g plnotučného mléka
  • 50-70g arašídového másla z pražených arašídů
  • 20g medu
  • 8g hořkého kakaa (2 lžičky)

 

Máslo z pražených arašídů

Chuťově mi přijde lepší než to z nepražených. Recept na něj najdete na:

Arašídové máslo (+ recepty z něj)

 

Med

Med musí být pěkně tekutý. Pastový nebo zcukernatělý med bych raději nepoužívala.

 

Hořká čokoláda

Použila jsem 30% hořkou čokoládu. Nevím, jak by pomazánka chutnala s čokoládou s vyšším obsahem kakaa. Možná by byla jiná konzistence i chuť. Já to teprve budu zkoušet, jestli budete někdo rychlejší, dejte vědět, jak to dopadlo😊.

 

Postup

  1. Hořkou čokoládu nakrájejte na kousky a dejte rozpustit do vodní lázně. Občas promíchejte, tím se rozpouštění urychlí. K čokoládě se za žádnou cenu nesmí dostat voda, jinak by se srazila.
  2. V malé misce smíchejte mléko a hořké kakao. Dobře promíchejte, jinak budou v pomazánce hrudky kakaa. Po
  3. té pomalu nalijte do rozpuštěné čokolády.
  4. Sporák vypněte, ale hrnec s miskou, ve které je čokoláda nechte stále na sporáku. Míchejte, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí. Možná vám to bude připadat moc tekuté, ale není. Pomazánka v lednici ještě zhoustne a pak teprve bude mít konzistenci jako nutella.
  5. Misku vyndejte a nechte vychladnout.
  6. Nakonec přidejte arašídové máslo pokojové teploty. Začněte 50 gramy. Já jsem dala 70 gramů.
  7. Pomazánku dejte na několik hodin do lednice.
  8. Po několika hodinách nutellu promíchejte. Teprve teď vidíte, jak hustá opravdu je. Pokud je to moc, přidejte pár kapek mléka. Zkuste ji ale nejdříve nechat změknout při pokojové teplotě. Třeba to bude akorát. Také jí nechávám před použitím povolit na lince. Pak by měla mýt přesně takovou konzistenci, jako nutella.