Upéct perník bez mléka a vajec je velice jednoduché. Sama se sice mezi vegany neřadím, ale snažím se maso i mléčné výrobky používat redukovat a střídat je s rostlinnými produkty. Například namísto vajíčka často používám chia semínka smíchaná s vodou, vyrábím si rostlinná mléka a také vařím hodně bezmasých jídel. Jsem strašně ráda, že se mnou Jarda v tomhle souhlasí a vyhovuje mu to. Je mi jasné, že u chlapa, který musím mít maso 5x denně bych s tím asi neuspěla. Jarda má sice maso ráda, nebo občas nějakou tu klobásku, ale každý den ho mít opravu nemusí.

Dneska mám pro vás recept na veganský perník. Je to klasický perník s čokoládovou polevou, jen v něm není mléko ani vajíčko. Přijde mi, že když je něco veganské, musí to být automaticky i zdravé. Přitom to, že jste vegan automaticky neznamená, že odmítáte bílou mouku, cukr apod. Mouku jsem tedy použila hladkou pšeničnou.

Zajímalo by mě, jaký na to máte názor. Znamená veganství automaticky to, že jíte pouze zdravou stravu nebo ne? Napište mi do komentářů.

Perník a k tomu kakao z mandlového mléka. To je dobrota. 

 

Suroviny:

  • 300g hladké mouky
  • 350ml mandlového mléka
  • 150g třtinového cukru
  • 60g slunečnicový olej (nebo kokosový)
  • 15g hořkého kakaa (2 lžíce)
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 lžičky perníkového koření

 

Pomůcky:

  • Vyšší plech – protože mám perník ráda vysoký, použila jsem vysoký plech poloviční velikosti. Když použijete velký plech, bude perník hodně nízký, v tom případě bych dávku zdvojnásobila.

 

Mandlové mléko

Mandlové mléko je stejně jako většina rostlinných mlék otázkou pár minut. Jestli si ho chcete zkusit vyrobit, mrkněte na tento recept: Mandlové mléko

 

Kypřicí prášek

Kypřicí prášek jsem pro tentokrát použila domácí. Konečně jsem si ho po tolika letech vyrobila. Stačí smíchat 3 suroviny – škrob, vinný kámen a jedlou sodu. Za minutu máte klidně celou sklenici kypřicího prášku. Tohoto prášku se ale používá odlišné množství. Místo 12 gramů použijte 17 gramů domácího kypřicího prášku. Stačí si pamatovat, že 17 gramů domácího = 1 sáček kupovaného.

Návod, jak si vyrobit kypřicí prášek

 

Postup

Teď to bude strašně jednoduché:

Všechny suroviny dejte do mísy a metličkou promíchejte. Až v těstě nebudou hrudky, nalijte ho o vysokého plechu. Plech vymažte máslem/olejem a vysypejte moukou nebo použijte pečící papír či podložku na pečení.

Pečte ve středu trouby na 175 stupňů 15 minut. Zkuste špejlí, jestli se těsto lepí – pokud ne, můžete perník vytáhnout.

Perník podávejte posypaný moučkovým cukrem (bílým nebo třtinovým) nebo politý čokoládovou polevou.

 

Čokoládová poleva

  • 80g krupicového nebo třtinového cukru
  • 50g rostlinného másla (používám značku Alsan)
  • 30g mandlového mléka 
  • 2 lžíce hořkého kakaa

 

Příprava polevy

Rostlinné máslo dejte rozpustit do malého hrnce. Přidejte cukr a kakao. Až směs začne hodně bublat, přilijte mléko. Poleva začne okamžitě bublat a syčet, ale během chvilky se krásně vyhladí. Tím, že přidáte mléko do vařící směsi celou získáte krásně hladkou polevou. Naučila mě to maminka, když jsem byla dítě.

 

Poznámky:

  • Nechcete používat pšeničnou mouku? Použijte špaldovou mouku. Nevím, jestli by šla použít celozrnná, ale ta bílá špaldová určitě. Celozrnné mouky totiž jinak sají a většinou je třeba použít více mléka. Pokud byste používali celozrnnou mouku, možná budete muset poupravit množství mléka.
  • Kromě mandlového mléka lze také použít mléko sójové nebo ovesné. Rostlinných mlék je hodně druhů, tak můžete experimentovat. Kokosové je ale hodně výrazné a tučné. Pokud ho chcete použít, vyberte light, ať tam není tolik tuku.
  • V receptu se mi osvědčil slunečnicový olej i olej kokosový.
  • Rostlinné máslo seženete například v Globusu.
  • Mandlové mléko si lze doma i vyrobit. Recept na něj najdete tady: Mandlové mléko