Připravila jsem si pro vás recept na jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Na pizza kapsu jsem chodila každý rok s rodiči na mé narozeniny. Bohužel se od té doby dost změnilo a kapsa je o poloviny menší a také o polovinu dražší. Pizza těsto už jsem vyráběla několikrát takže jsem se rozhodla, že si z něj pizza kapsu upeču. Chutná opravdu skvěle. Kapsa je na povrchu křupavá, uvnitř šťavnatá, plná rajčatového omáčky, žampionů, kukuřice a kousků kuřecího masa.

 Na rozdíl od restaurace tady množství surovin závisí jen na vás. Klidně si dopřejte více masa nebo šunky, doma na sobě šetřit nemusíte. Z těsta uděláte dvě obrovské nebo 4 střední pizza kapsy. Nejhezčí je ten moment když kapsu rozříznete, vyvalí se z ní pára s vůní rajčat a všude je rozteklý sýr. Už teď se mi zbíhají sliny (asi už vím co bude dnes k večeři). Pusťte se do toho, protože tohle jídlo nikdy nezklame a neomrzí.

Suroviny

Těsto na 2 pizza kapsy:

  • 350g hladké mouky
  • 250ml teplé vody * (1hrnek)
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1/2 lžičky soli

+ mouka na posypání

*teplá voda cca 45 stupňů, jen tak abyste v ní udrželi prst.

 

Sugo:

  • 150g pasírovaných rajčat (používám z plechovky)
  • 1-2 lžíce cukru
  • 1 menší cibule 
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

 

Náplň:

  • 400-500g kuřecí maso (používám kuřecí prsa)
  • 200g sýra- používám eidam (45% se více rozteče)
  • 200g šunky
  • 100g čerstvých žampionů
  • 50-100g mražené kukuřice

Příprava

  1. KROK- PIZZA TĚSTO

Horkou vodu smíchejte se sušeným droždím a cukrem a nechte 10 minut stát. Přidejte mouku, sůl a olej a uhněťte pružné těsto (ručně nebo v robotu). Vytvořte dvě hromádky a zakryjte utěrkou. Nechte kynout 30-60 minut. Připravit zbytek vám zabere asi půl hodinky. Takže až to doděláte můžete začít plnit.

  1. KROK- SUGO

Na pánvi rozpalte olej. Orestujte na něm nadrobno pokrájenou cibulku až zesklovatí (asi 2 minuty). Přidejte zbytek surovin a promíchejte. Ztlumte plamen, aby omáčka jen probublávala a vařte 5 minut. Poté odstavte a nechte vychladnout

Pro intenzivnější chuť suga je lepší ho povařit, pokud spěcháte můžete tento krok přeskočit a vše jen smíchat.

  1. KROK- KUŘECÍ MASO

Kuřecí maso omyjte a očistěte od tvrdých částí. Nakrájejte na menší kostičky a trochu posolte. Opečte na pánvi se lžičkou oleje. Kuřecí maso se dělá opravdu rychle, takže by to měla být otázka pár minut. Často míchejte aby se kuře dělalo rovnoměrně. Upečené kuře přendejte do misky a nechte vychladnout.

  1. KROK- VYVÁLENÍ TĚSTA

Těsto vyválejte na 2 kruhy o průměru cca 35 cm. Často podsypávejte. Já to dělám tak, že si ustřihnu o něco větší pečící papír než je plech a těsto vyvaluji rovnou na pečícím papíru. Jednu půlku pizzy vyválejte o kousek delší a širší. Delší stranou se kapsa bude přiklápět. Ne vždycky se odhadne přesně půlka pizzy a těsto na překrytí vám pak nemusí vyjít. S tímhle trikem se vám to nestane, protože není nic horšího než když vám nevyjde těsto. Před plněním si ještě půlku určenou k zakrytí kapsy dobře podsypte. Při delší práci s těstem se i na pečícím papíru může přilepit.

Když máte těsto vyválené přeneste ho na plech vyložený pečícím papírem(nebo jen na plech pokud už na papíru je). Bude vám na pár stranách přetékat přes okraj plechu, ale to je v pořádku.

  1. KROK- PLNĚNÍ

Žampiony nakrájejte na plátky, sýr najemno nastrouhejte. Tímto jsou všechny přípravy hotové a vy můžete jít plnit.

Menší půlku přetřete polovinou suga. Pokryjte plátky šunku. Dále pokračujte plátky žampionů, kukuřicí a kuřecím masem. Na závěr nasypte nastrouhaný sýr. Teď už jen kapsu přiklopte. Okraje můžete skrýt pod kapsu nebo zarolovat nahoru jako jsou okraje u pizzy. Poté ještě zmáčkněte vidličkou, aby lépe držely a kapsa nevytékala.

Na závěr můžete kapsu potřít rozšlehaným vejcem. Nutné to ale není. Bez vajíčkem získáte křupavé pizza těsto, s vajíčkem zlatohnědou krustu. Skvěle chutná oboje, takže ať se rozhodnete jakkoliv příště můžete udělat verzi druhou

 

  1. KROK- PEČENÍ

Troubu nechte předehřát na 210 stupňů. Kapsu pečte na středním roštu 15-20 minut dozlatova.

Nejlépe chutná ještě teplá

 

Pozn. Nikdy neplňte kapsu na válu před přenesením na plech. Je opravdu těžké ji přenést bez újmy, nebo se někde přichytí a celá roztrhne. Pokud si chcete připravit obě kapsy najednou. Vyválejte těsta, dejte je na pečící papír, naplňte a přikryjte druhou půlkou těsta. Až budete mít upečeno, stačí druhou kapsu s pečícím papírem opatrně přenést na plech a upéct.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: spotřebujte do 3 dnů. Samozřejmě nejlépe chutná hned po vytažení z trouby.