Dnes mám pro vás recept na křupavé krekry z pohankové mouky které jsou naprosto bez lepku. Chutnají skvěle samotné nebo s dipem ze zakysané smetany, tvarohu nebo jogurtu. Většinou smíchám zakysanou smetanu, trochu soli, pepře a když mám chuť tak i trošku utřeného česneku. Na výrobu krekrů jsem použila pohankovou mouku která je bohatým zdrojem vlákniny a dalších tělu prospěšných látek. Pro dvě různé příchutě můžete do půlky těsta přidat kmín a do druhé rozmarýn. Získáte hned dva druhy těchto úžasných krekrů.

Suroviny

  • 130ml vody (nebo více podle potřeby)
  • 120g pohankové mouky
  • 80g lněných semínek
  • 20g chia semínka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 1/4 lžičky mletého kmínu (volitelně)

Příprava

  1. Len a chia semínka rozmixujte na prášek.
  2. Pohankovou mouku smíchejte v míse se lnem, chia semínky, kmínem, solí, pepře a rozmarýnem.
  3. Přidejte studenou vodu a olivový olej.
  4. Vypracujte těsto které rozdělíte na dva díly.
  5. První díl položte na pečící papír a zakryjte druhým papírem. Vyválejte na sílu těsta okolo 2 mm. Opatrně sundejte pečící papír který těsto zakrývá a těsto nakrájejte na trojúhelníčky (jako pizzu).
  6. Vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečte 10-15 minut. Když jsou krekry křupavé můžete je vyndat z trouby. Po vychladnutí od sebe jednotlivé kousky oddělte a pokračujte s druhou půlkou těsta.
  7. Podávejte samotné nebo s dipem

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 týden