Recept na výborné musli tyčinky s vysokým obsahem vlákniny. Namísto mléka nebo medu jsem sušenky spojila arašídovým máslem, díky tomu jsou tyčinky proteinové – dodají vám potřebné bílkoviny a taky neobsahují laktózu.  Trvanlivost je neuvěřitelně dlouhá. Díky tomu si je můžete brát na celodenní výlety na kole, na tůry po horách i když je venku více než 30 stupňů anebo jich upéct několik plechů do zásoby.

 

Tyčinky jsou: bez laktózy, mléka, vhodné pro vegany

 

Budete potřebovat:

  • 140g hladké mouky
  • 130g arašídového másla (používám toto máslo z pražených arašídů: ODKAZ)
  • 100g jemných ovesných vloček
  • 100g třtinového cukru
  • 60g změklého rostlinného másla (používám značku Alsan)*
  • 2 lžíce vody nebo rostlinného mléka(podle potřeby)
  • 1 lžička jedlé sody
  • Volitelné: 50g rozinek nebo brusinek (sušených)
  • Volitelné: 50g hořké čokolády

*lze nahradit i kokosovým olejem

 

Těsto vystačí na malý plech (poloviční). Pro klasický velký plech zdvojnásobte množství všech surovin.

Všechny suroviny dejte do mísy a vypracujte z nich těsto. Důležité je, aby těsto dobře drželo pohromadě a nedrobilo se. Pokud se drobí, přidejte další lžíci mléka nebo vody. Kdo chce přidat i čokoládu, přidá čokoládu nakrájenou na menší kousky. Rozinky nebo brusinky lze také nakrájet na menší kousky nebo přidat celé (předem je nenamáčejte).

Když máte hotovo, udělejte z těsta kouli. Dejte ji do středu plechu vyloženého pečícím papírem.

Z pečícího papíru ustřihněte druhý díl stejně velký jako plech. Zakryjte s ním těsto a pomocí malého válečku těsto vyválejte až k okrajům. Nakonec ještě několikrát přejeďte válečkem, aby bylo těsto všude stejně vysoké. Pečící papír vám usnadní válení a zabrání přilepení těsta na váleček. Papír by měl být čistý, můžete ho tak použít na další recept.

Troubu předehřejte na 175 stupňů. Plech přeneste do trouby, dejte na střední rošt a pečte po dobu 15-20 minut. Tyčinky nechte po upečení ještě 20 minut odpočinout. Teprve poté je nakrájejte. Zabráníte tak lámání tyčinek, protože ještě teplé se snadno lámou.

Po vychladnutí tyčinky naskládejte do dózy a uzavřete.

 

TIP: Tyčinky potřete arašídovým máslem, to je dobrota! 😊 Také je můžete polít hořkou čokoládou.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: velice dlouhá. Není v nich nic, co by se zkazilo. Tyčinky bez problému přežijí vysoké teploty, cestování apod. Vydrží minimálně 1 měsíc, ale osobně si myslím, že je to spíše několik měsíců. Mám teď v krabici testovací várku, právě pro zjištění jejich trvanlivosti. Zatím je to 2 měsíce a chutnají stále stejně dobře.

 

Arašídové máslo (+ recepty z něj)