Nevím, jak přesně tohle jídlo pojmenovat, ale je to neskutečně dobré. Asi bych tomu říkala tofu puding. Rozmixováním tofu s mlékem získáte krém a i když se připravuje odlišně, budu ho nazývat pudingem. Výhodou je, že tofu nemá skoro žádnou chuť a tak můžete puding ochutit jak se vám zlíbí. Určitě by to šlo i naslano, možná jako pomazánka. To jsem zatím ještě nezkoušela.
Pohár jsem udělala ze dvou vrstev: arašídové a čokoládové. Tahle kombinace k sobě perfektně pasuje, uvidíte až ochutnáte😊 Příprava poháru vám zabere jen pár minut. Pohár si můžete dát k snídani, svačině nebo když vás budou honit chutě na sladké. Nejvíce mě zaujalo to, jak vás tofu nasytí. Dáte si malou skleničku, když máte velký hlad a několik hodin o něm zase nebudete vědět. Puding je vhodný i pro sportovce vzhledem k vysokému obsahu bílkovin.
Pojďme se přesunout k receptu:
Doba přípravy: 5 minut
Popis: bez lepku, bez rafinovaného cukru, bez laktózy, vegan
Budete potřebovat:
- 180g tofu natural (pevné tofu, bez příchuti)
- 85g arašídového másla z pražených arašídů (neslazené)
- 50g sójového mléka (nebo jiné rostlinné mléko: kešu, mandlové…)
- 1 a ½ lžíce třtinového cukru (nebo čekankového sirupu)
- 1-2 lžičky hořkého kakaa
TIP: recept na domácí arašídové máslo hotové za pár minut najdete pod receptem
Příprava:
Tofu nakrájejte nebo natrhejte na menší kousky. Dejte do mixéru a společně s mlékem a třtinovým cukrem rozmixujte. Kdo se vyhýbá cukru, použije například čekankový sirup.
Odlijte půlku a do toho, co zbylo v mixéru přidejte hořké kakao. Ještě krátce mixujte, aby se kakao rozpustilo.
Vezměte skleničku nebo pohár a postupně do ní vrstvěte arašídovou a čokoládovou vrstvu.
Na ozdobu můžete přidat kousky nasekané hořké čokolády nebo arašídové máslo
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny