Dnes mám pro vás recept na domácí tyčinky z datlí a arašídů. Najdete v nich také kokosový olej a arašídové máslo. Dříve jsem dělala müsli tyčinky pouze pečené. Nevěděla jsem totiž, jak si ty nepečené udělat. Pak jsem ale dostala lis na tyčinky. Skvělé je, že umí tyčinky připravované za studena. Stačí smíchat sušené ovoce, oříšky, ovesné vločky, případně dosladit medem a za pár hodin vyklepnete tyčinku. Mimochodem pečené tyčinky to umí taky. Jen dáte pryč plastovou část a zůstane vám silikonová forma. Stačí formu naplnit směsí na slané nebo sladké tyčinky a upéct.

Pořád zkouším další a další tyčinky, míchám různé směsi… Přijdu si jako malé dítě, co dostalo novou hračku😊Postupně budu přidávat další recepty ať máte z čeho vybírat.

Domácí tyčinky jsou bez éček, barviv, konzervantů…domácí je zkrátka domácí😊

 

Množství: 6 tyčinek

 

Budete potřebovat:

  • 100g datlí
  • 100g loupaných arašídů
  • 60g arašídového másla*
  • 1 lžíce kokosového oleje

*používám domácí arašídové máslo z pražených arašídů  (RECEPT)

 

  • Pomůcky: Lis na tyčinky (Prodává Tescoma: ZDE)

 

Postup:

Nejdříve si nakrájejte arašídy. Datle pěkně lepí, nechte je tedy až nakonec. Arašídy pokrájejte nadrobno. U větších kousků nemusí tyčinky držet tak dobře. Chvilku si s nimi vyhrajte a pěkně je nasekejte. Až budou nakrájené dejte je do misky.

 

Tohle je vše, co budete potřebovat

Datle nejdříve vypeckujte a poté odvažte potřebné množství. Vezměte si velký nůž a sekejte, dokud z nich nebude skoro pasta. Budou se lepit, ale to je v pořádku.

Datle přidejte do misky k arašídům.

Takhle nějak by to mělo vypadat:

Kokosový olej i arašídové máslo budeme potřebovat rozpuštěné. Máslo nechte povolit na pokojovou teplotu. Kokosový olej dejte na chvilku do mikrovlnné trouby nebo krátce zahřejte na sporáku (jen co je nutné). Smíchejte s arašídovým máslem a nalijte do misky.

Směs důkladně promíchejte ať se vše pěkně spojí.

Nyní si připravte lis na tyčinky a směs do něj rozdělte. Vyšlo mi to přesně na 6 tyčinek. Aby se tam směs vešla, stačí vše lžičkou přitlačit a přidat zbytek.

Patra dejte nad sebe, zapněte popruhy a dejte do lednice.

Po 4 hodinách tyčinky vytáhněte a opatrně vyklopte.

 

Tyčinky skladujte v lednici nebo mrazáku. Vzhledem k obsahu kokosového oleje mohou při pokojové teplotě povolit.

 

Skladování: v lednici nebo mrazáku

Dobrou chuť!

 

Další recepty:

Čokoládové tyčinky

Pizza rakvičky

Datlovo – arašídové tyčinky

Ovesné tyčinky s brusinkami