Minulý měsíc jsem akorát domíchala ve vodní lázni vanilkovou zmrzlinu a pohled mi sklouznul k formě na čokoládové pralinky. Občas mám chuť jen na pár lžiček zmrzliny, takže by velikost pralinek byla ideální. U zmrzliny jsem vynechala finální šlehání, aby zmrzlina nebyla moc nadýchaná, protože by nemusela jít vyklopit z formy. Po zmrznutí jsem ještě pralinky namočila do čokoládové polevy, kterou používám na nanuky. Je křupavá, rychle tuhne a hlavně je tekutější než samotná čokoláda což polévání usnadňuje. Skvěle ale chutnají obě verze: s polevou i bez polevy.

SurovinY

  • 250ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 80g cukru
  • 1 žloutek
  • 1 vejce

 

Poleva:

  • 60 gramů hořké čokolády
  • 40g kokosového oleje

Forma: silikonová forma na čokoládové pralinky (2-3cm velké tvary). Lepší jsou jednodušší tvary, které jsou lépe vyklopit- srdce, kulaté bonbony.

 

Příprava

  1. Smetanu ke šlehání přiveďte k varu
  2. Žloutek a vejce v míse utřete s cukrem
  3. Pomalu a po lžících za stálého míchání přidávejte vařící smetanu do vaječné směsi. Ideální je použít metličku, která vše výborně promíchá.
  4. Když začleníte všechnu smetanu připravte si větší hrnec s vodou a na něj jeden menší. Vejce se nesmí vařit přímo, protože by se uvařila a zmrzlina by dostala nepříjemnou vaječnou chuť a mohli by se i srazit. Hrnec se může částí i dotýkat vody, jelikož budete stále míchat tak to nevadí.
  5. Zapněte sporák na střední výkon a začněte metličkou míchání.
  6. Pokračujte asi 10 minut. Vydržte míchání bez větších pauz, aby se vejce nesrazila. Hotovo je, když směs trochu zhoustne. Díky tomuto kroku bude krásně měkká i bez výrobníku zmrzliny.
  7. Zmrzlinu nechte při pokojové teplotě vychladit, nalijte do formiček a dejte na minimálně 8 hodiny do mrazáku.
  8. Když je zmrzlina úplně zmrzlá opatrně jí vyklopte. Dejte jí na talíř nebo tác vyložený pečícím papírem a vraťte na hodinu do lednice (rovnou částí směrem dolů, tedy tak jak je budete polévat.). Po vyklopení se zmrzlina ještě zpevní. Při polévání nesmí být zmrzlina rozteklá, chce to pracovat rychle.
  9. Na polevu si ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu s kokosovým oleje. Stačí 20-30 sekund (v polovině zastavte a promíchejte) aby se čokoláda nespálila. Polevu nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Kdyby byla poleva teplá začala by zmrzlinu rozpouštět.
  10. Když je poleva vychladlá promíchejte jí a přineste si pralinky na pečícím papíře. Každou pralinku položte na vidličku a ponořte jí do čokoládové polevy. Ponořit jí můžete celou nebo jen její část. Poleva začne okamžitě tuhnou, takže to chce pracovat rychle. Rychle taje i zmrzlina, takže hned po polití všech pralinek je vraťte do mrazáku.

 

Pralinky podávejte samotné nebo se šlehačkou. Jí se normálně jako bonbony nebo pomocí lžičky😊

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: několik měsíců