Chcete se v chladným zimních měsících zahřát a zároveň bojovat proti chřipce a nachlazení? Připravte si kávu se zázvorovým sirupem. Káva vám dodá energii a zázvor zahřeje. Zázvorový sirup si vyrábím domácí, protože obsahuje jen vodu, cukr a zázvor. Má protizánětlivé vlastnosti a posiluje imunitu. Je to velice účinná prevence proti chřipce, nachlazení nebo rýmě, také vám pomůže, pokud už nemocní jste a zmírní příznaky. Chuť kávy s kombinací zázvoru je opravdu výborná a léčivé účinky zázvoru jsou příjemným bonusem.

SurovinY

  • 250ml vody
  • 2-4 lžíce zázvorového sirupu
  • 2 lžičky rozpustné kávy
  • 1 lžička medu (volitelně)

Volitelně: šlehačka nebo napěněné mléko

*Recept na domácí zázvorový sirup najdete dole

 

Příprava

  1. Vodu přiveďte k varu
  2. Rozpustnou kávu nasypte do hrnku a zalijte vroucí vodou
  3. Přidejte zázvorový sirup a promíchejte
  4. Podle chuti předejte med nebo jiné sladidlo
  5. Podávejte horké. Na ozdobu můžete přidat šlehačku nebo mléčnou pěnu

 

 

Zázvorový sirup

  • 500ml vody
  • 400g cukru
  • 250g čerstvého zázvoru

 

  1. Zázvor omyjte a nakrájejte tenké plátky nebo menší kousky. Také můžete použít struhadlo a zázvor nahrubo nastrouhat (kvůli vláknům to nepůjde úplně, ty větší kusy přidejte do hrnce také)
  2. Vodu a zázvor přiveďte k varu.
  3. Ztlumte teplotu a vařte hodinu na nízkém stupni
  4. Sirup přeceďte a vymačkejte ze zázvoru zbytek sirupu.
  5. Vraťte zpátky na sporák a znovu zahřejte.
  6. Přidej cukr a vařte do rozpuštění cukru ještě pár minut.
  7. Hotový zázvorový sirup přelijte do čistých lahví.

 

Použití: do čaje nebo kávy, spolu s horkou vodou jako zázvorový čaj (můžete přidat i citrón). Také můžete užívat samostatně na lžičku jako prevence proti chřipce a nachlazení.