Recept na ledovou kávu ze sójového mléka, bez které se v létě neobejdete. Venku je sluníčko, chytáte bronz nebo se koupete v bazénu a k tomu sklenička ledového kafe v ruce. No není to idylka? Ne každý ale může kravské mléko a tak je dnešní recept z mléka rostlinného. Ledovou kávu si můžete připravit s kofeinem i bez kofeinu. Tento recept je na bezkofeinové kafe, ale komu by kofein chyběl, stačí použít klasické kafe.

Ledovou kávu mám moc ráda, ale právě kofein je pro mě kámen úrazu. Větší množství kofeinu mi nedělá dobře a tak si běžnou kávu dělám maximálně jednou za den. Den bez ranní kávy si nedovedu představit (zatím) a tak bych si na své oblíbené ledové kávě nikdy nepochutnala. Naštěstí je tu bezkofeinové kafe. Ledovou kávu si teď můžu dopřát po celý den a klidně i před spaním. Důvodů proč někdo nesmí pít kofein je hodně, proto se tento recept bude mnohým jistě hodit.

Tak na zdraví a užijte si příjemný zbytek léta se sklenicí ledové kávy v ruce.

 

  • 125ml sójového mléka
  • 1 lžička bezkofeinového kafe (použila jsem Nescafe bez kofeinu)
  • ¼ lžičky guar gumy /1 gram*
  • 8 kostek ledu 150g

*pár kapek vanilkového extraktu

Guar guma: guar gumu seženete v obchodech se zdravou výživou. Stojí okolo 30 korun a vydrží vám dlouho.

Postup:

Mléko dejte do mixéru a rozmixujte spolu s instantní kávou a třtinovým cukrem. Kdo chce přidá pár kapek vanilkového extraktu.

Sklenici naplňte ledem a zalijte připravenou kávou. Nebo můžete led přidat do mixéru a rozmixovat vše společně. Vznikne vám Frappucino, tedy hodně hustá ledová káva.

Ihned podávejte

Jeden malý trik který můžete a nemusíte využít: kupované ledové kávy i čokolády obsahují přidanou guar gumu. Seženete ji v například ve zdravé výživě. Když jí přidáte do mixéru a rozmixujete s mlékem bude kafe krémovější  a lehce zahuštěné. Zkuste to a uvidíte sami, že chutná jinak. Zkoušela jsem připravit jedno kapučíno bez guar gumy a jedno s guar gumou. Rozhodně mi více chutnalo to s guar gumou. Všimněte si, co je na etiketě ledových káv z obchodu. Nejčastěji je to guar guma nebo jiné zahušťovadlo. Díky tomu je ledová káva pěkně krémová lépe. Teď už to víte a můžete si připravit stejně dobrou kávu:-)

 

Skladování: mléko s cukrem a kafem si můžete připravit do lednice. Až dostanete na ledovou kávu chuť stačí s ním zalít sklenici plnou ledu.