Máte na zahradě tolik máty, že nevíte co s ní? Tenhle rok jsem se přesvědčila o tom jaký je máta „plevel“. Během dvou měsíců se rozrostla na desetinásobek původní velikosti a stále se roztahuje dál a dál. Mě to ale nevadí protože mám mátu moc ráda. Když už jí ale bylo tolik, že bych to do limonády nezvládla spotřebovat, pustila jsem se do zavařování. Z mátového sirupu se dá udělat vynikající limonáda, mojito nebo mátový čaj. Na jeho výrobu budete potřebovat jen mátu (klasickou nebo peprnou), cukr a vodu. Mátový sirup vám v lednici vydrží 3 týdny, anebo ho můžete zavařit, aby vám vydržel až do dalších mátové sezóny.

Suroviny

  • 750ml vody
  • 400g krupicového cukru (lze použít i třtinový cukr)
  • 10g máty (60 listů)

*Volitelné: kyselina citronová nebo citronová šťáva pro kyselejší chuť

Příprava

  1. Umytou mátu nakrájejte nadrobno. Spolu s vodou a cukrem přiveďte k varu. Vařte po dobu 10 minut (Střední teplota), poté odstavte ze sporáku.
  2. Mátový sirup nechte vychladnout. Když je sirup studený můžete ho přecedit. Z lístků máty vymačkejte zbytek sirupu pomocí lžíce.
  3. Podle chuti přidejte citron nebo špetku kyseliny citronové.
  4. Sirup přelijte do čistých lahvích.
  5. Sterilizujte po dobu 15 minut na 85 stupňů. Sklenice vytáhněte nebo s vytáhnutím počkejte, až voda vychladne.
  6. Sklenice přeneste na utěrku a nechte sirup vychladnout.

 

Použití: na přípravu limonády nebo při zalití horkou vodou jako mátový čaj.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 1 měsíc

Bolí vás záda? Sedíte dlouho u počítače?

Přečtěte si tuto recenzi na podložku Dvectis, která léčí bolest zad a zlepšuje držení těla:

článek je na: https://www.zijemehomemade.cz/otestovala-jsem-podlozku-dvectis-ktera-ma-vylecit-bolest-zad/Otestovala jsem podložku Dvectis, která má vyléčit bolest zad