Máte na zahradě tolik máty, že nevíte co s ní? Tenhle rok jsem se přesvědčila o tom jaký je máta „plevel“. Během dvou měsíců se rozrostla na desetinásobek původní velikosti a stále se roztahuje dál a dál. Mě to ale nevadí protože mám mátu moc ráda. Když už jí ale bylo tolik, pustila jsem se i do zavařování. Z mátového sirupu se dá udělat vynikající limonáda, mojito nebo mátový čaj. Na jeho výrobu budete potřebovat jen mátu (normální, nebo peprnou), cukr a vodu. Sirup z máty lze i zavařit aby vám vydržel do dalších mátové sezóny.

Suroviny

  • 750ml vody
  • 400g cukru
  • 10g máty normální(60 listů)

*kyselina citronová nebo citronová šťáva pro kyselejší chuť

Příprava

  1. Umytou mátu posekejte nadrobno. Spolu s vodou a cukrem přiveďte k varu. Vařte po dobu 10 minut, poté odstavte ze sporáku.
  2. Mátový sirup nechte vychladnout. Když je sirup studený můžete ho přecedit. Z lístků máty vymačkejte zbytek sirupu pomocí lžíce.
  3. Podle chuti můžete přidat citron nebo špetku kyseliny citronové.
  4. Sirup přelijte do čistých lahvích
  5. Sterilizujte po dobu 15 minut na 85 stupňů. Sklenice vytáhněte nebo s vytáhnutím počkejte až voda vychladne.
  6. Sklenice přeneste na utěrku a nechte sirup vychladnout.

 

Použití: na přípravu limonády nebo při zalití horkou vodou jako mátový čaj

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 1 měsíc