Vánoce jsou sice až za 2 měsíce, ale určitě to uteče jako voda a co nevidět jsou tady. Asi jsem divná, ale teď, v říjnu, doma trénuju vánoční cukroví:-D. Zkouším nové druhy, abych mě o Vánocích nic nepřekvapilo. Jednou jsem přípravu podcenila a v prosinci to byla katastrofa. Tehdy jsem zkoušela zdravé cukroví a skoro nic nám nechutnalo nebo se nepovedlo (bez cukru, lepku apod.). Tím nemyslím, že by mi zdravé cukroví nebo jídlo normálně nechutnalo, ale jen jsem si vybrala špatné recepty.

Začátkem září jsme byli na Svatoludmilské pouti v Počernicích. Zaujal mě stánek s perníkovými dobrotami. Bylo tam snad 50 různých koláčů, sušenek a dalších dobrot právě z perníkového těsta. Nakoupila jsem si, co mě zaujalo a doma jsem podle originálu začala zkoušet. První jsem dělala perníkové koláčky.

Zvolila jsem perníkové těsto, které je hned měkké. Většinou peču na poslední chvíli, tak chci mít jistotu, že změkne. K tomu domácí povidla a je z toho neskutečná dobrota. Přitom je to velice jednoduché. Koláčky jsem ještě vytunila bílkovou polevou – nakreslila jsem na ně různé motivy. Zvolila jsem bílou barvu, ale klidně polevu můžete obarvi a ještě si vyhrát. Já nevím proč, ale mě k perníčkům jde nejvíce bílá, to je prostě taková klasika😊.

Tyhle koláčku budu na Vánoce péct na 100%, protože měly velký úspěch. To, jak rychle zmizí talíř sušenek je vždycky nejlepší ukazatel a tenhle zmizel do 30 minut o upečení:-D.

 

Suroviny:

  • 165g hladké mouky
  • 60g moučkového cukru
  • 60g hery
  • 1 vejce vel. M
  • 33g medu
  • 3,5g jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření (4 gramy)
  • 1 lžička hořkého kakaa

 

Náplň:

  • Švestková povidla (lze použít i džem – lesní směs, malina…)

 

Poleva:

  • Bílková poleva

 

Množství: 15 plněných kartiček

 

Já jsem ještě použila ibiškový prášek, což je jen sušený ibišek namletý na prášek. Není to nutné, ale líbilo se mi to na ozdobu. Jinak na ozdobu lze použít cukrové zdobení – hvězdičky, kuličky, čokoládu, barevnou bílkovou polevu nebo jen kartičky posypejte moučkovým cukrem.

 

Postup:

  1. Vše na těsto smíchejte v míse a dobře propracujte. Poznámka: Med musí být tekutý. Pokud je med zcukernatělý, dejte ho na sporák (stačí vodní lázeň) a zahřejte, dokud se krystalky nerozpustí nebo dejte celou sklenici do horké vody a počkejte, až povolí. Med nechte před přidáním do těsta vychladnout. Heru vyndanou z lednice můžete nastrouhat, aby se s ní lépe pracovalo anebo ji nechat předem změknout na lince. Změklý tuk vám usnadní míchání těsta, v případě použití kuchyňského robota je to jedno. 
  2. Těsto zabalte do fólie a dejte na 2 hodiny ztuhnout do lednice.
  3. Ztuhlé těsto vyklopte na pomoučněný vál (posypaný hladkou moukou). Vyválejte na sílu 0,5cm. Nožem nebo vykrajovátkem vykrojte kartičky. Zbytek těsta seberte, propracujte a znovu vyválejte. Celkem mi to vyšlo na 30 kartiček, ale samozřejmě záleží na velikosti. Moje byli asi 4cm velké.
  4. Kartičky podeberte a opatrně přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Aby byly pěkně lesklé, potřela jsem je rozšlehaným vajíčkem. Někdo maže perníčky až po upečení, to jsem taky zkoušela, ale lepší výsledek mi přišel, když jsem je potřela před pečením.
  5. Pečte v předehřáté troubě, ve středu trouby na 150 stupňů. Kartičky pečte 12- 15 minut, ale samozřejmě záleží na troubě. Čas pečení je velice důležitý, když je upečete moc, nebudou tak měkké, jak by měly být. Počítejte s tím že po upečení ještě trochu ztvrdnout. Nejlepší je vyzkoušet dobu pečení na pár kartičkách. Dejte je péct na 12 minut, vytáhněte, nechte zcela vychladnout a podle toho upravte dobu pečení připraveného plechu. Dobu pečení si zapište, ať to víte na příště😊. V případě více plechů se doba pečení následujících plechů ještě trochu zkrátí, protože už bude trouba pořádně vyhřátá.
  6. Upečené kartičky nechte na plechu vychladnout. Jsou velice křehké, proto je zatím nepřenášejte.
  7. Po vychladnutí kartičky přeneste na talíř. Polovinu potřete švestkovými povidly a slepte s druhou půlkou kartiček. Povidla jsem si dala do cukrářského sáčku s ustřihnutým rohem, jde to pak velice rychle oproti natírání nožem.
  8. Horní stranu kartiček polijte bílkovou polevou. Neměla jsem přesnou váhu, dělám to od oka. Použila jsem jeden bílek a prosátý moučkový cukr (když ho neprosijete, budou v polevě hrudky). Také jsem přidala trošku citrónové šťávy. Cukr jsem přidávala, dokud poleva nebyla dostatečně hustá, aby z kartiček nestékala dolů. Poleva má držet a být sytě bílá. Jestli je poleva moc hustá, přidejte trošku vody.

Na tohle množství je té bílkové polevy hodně. Zbytek použijte na jiné cukroví anebo udělejte větší várku tohoto.