Samosběry brambor budou začínat, tak jsem si řekla, že dám dohromady nějaké zajímavé recepty z brambor. Sama se na samosběr chystám, proto se mi budou tyto recepty také hodit. Už se těším, až přijedu s bednou brambor a hned si něco dobrého uvařím:-).

Některé recept bohužel ještě nejsou na stránkách. Někdy narazím na velký pytel brambor a koupím 5-10 kilo brambor. Nemáme sklep ani vhodné místo na skladování, takže je musím rychle zpracovat. Máme lednici s velkým mrazákem a proto toho využiju a připravím si mražená jídla – bramborové knedlíky plněné uzeným, gnocchi, bramborové šišky, šulánky plněné nebo neplněné, bramborové ovocné knedlíky, bramborový knedlík…to dělám asi nejčastěji.

Doma máme nejraději šulánky/bramborové šišky s mákem nebo smaženou strouhankou, máslem a moučkovým cukrem. Je to stejné těsto jako na ovocné bramborové knedlíky a ten najdete dole (ty taky milujeme). Neuvařené vám v mrazáku vydrží hodně dlouho – několik měsíců určitě. Teď jsem třeba dělala knedlíky plněné nutelou nebo mléčnou čokoládou. To bylo něco:-).

Když si tato jídla zamrazíte (neuvařená), můžete brambory zpracovat a vytvořit si tak zásobu sladkých i slaných jídel na hodně dlouhou dobu. Pro přípravu stačí nechat jídlo dobře rozmrazit, hodit do vroucí vody a uvařit. Za pár minut máte večeři nebo nějakou sladkou dobrotu.

 

A co dalšího uvařit z brambor?

Vyzkoušejte třeba zeleninové kari, knedlíky s uzeným, bramborový knedlík se špenátem, kuře pečené s brambory a mrkví nebo africkou kaši Mukimo. Nebo pak klasiku jako francouzské či americké brambory nebo bramboračku.

 

Pojďme se tedy konečně podívat na všechny ty bramborové recepty:

 

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Tyhle knedlíky nikdy nezklamou. Jsou plněné uzeným masem a karamelizovanou cibulkou. Dělám je jen tak posypané smaženou nebo karamelizovanou cibulkou anebo si k nim uvařím bílé zelí.

Výhoda je, že si je můžete zamrazit. Stačí je naplnit a dát zmrznout. Až dostanete na knedlíky chuť, stačí je nechat rozmrazit a uvařit. Je to skvělý způsob, jak spotřebovat brambory. V mrazáku na vás bude čekat skvělá večeře, kterou připravíte za pár minut.

Recept: Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

 

Jahodové knedlíky

Knedlíky, ty prostě nesmí chybět. Kynuté ani tvarohové těsto moc nemusím, raději mám tohle bramborové. Plním je jahodami, švestkami nebo jiným čerstvým či mraženým ovocem. K tomu dám mák nebo smaženou strouhanku a máslo s moučkovým cukrem. Neuvařené knedlíky zamrazím na horší časy. Stačí je nechat rozmrazit a 7-8 minut povařit. Knedlíky se dají naplnit i nutelou, mléčnou či hořkou čokoládou a dalšími zajímavými náplněmi.

Stejné těsto používám i na šulánky nebo bramborové šišky. Jen je nenaplním a udělám z těsta různé kuličky, válečky, šulánky…Těsto zamrazím. Vaří se pak o něco kratší dobu než knedlíky (záleží na velikosti). Stejně jako u knedlíku si je dáváme s mákem nebo smaženou strouhankou.

Recept: Ovocné bramborové knedlíky

Jarní salát s hráškem a mátou

Ne každý bramborový salát musí být nezdraví. Tento salát jsem dělala na jaře, tak jsem ho chtěla odlehčit. Od té doby jsem ho dělala hned několikrát a to jako salát i jako přílohu třeba ke kuřecímu steaku.

Recept: Jarní salát s hráškem a mátou

 

Zeleninové kari

Zeleninové kari z brambor, hrášku a mrkve. K tomu rýže basmati jako příloha. Jídlo jsem vařila podle zásad ajurvédské kuchyně, kterou teď zkouším. Musím říct, že je to opravdu moc dobré jídlo.

Recept: Zeleninové kari 

 

Bramborový knedlík

K zelí, pečenému masu i ke špenátu. Bramborový knedlík se vám v mrazáku jistě neztratí. Stačí ho připravit a místo uvaření uložit do mrazáku. Až ho budete potřebovat, necháte ho rozmrazit a uvaříte. Zamrazit se dá i uvařený, ale pak nemá tak dlouhou trvanlivost.

Recept: Bramborový knedlík

 

Odlehčený bramborový salát

Salát si můžete připravit samotný anebo si k němu udělat řízky. S těmi řízky už to zrovna moc zdravé asi není, ale dobré to je, to zase ano:-). Řízky se dají připravit i v troubě. Jen na ně stačí dát plátek másla a upéct je z obou stran.

Recept: Odlehčený bramborový salát

 

Bombajské brambory

Chcete zkusit něco netradičního? Připravte si bombajské brambory. Příprava vám zabere pár minut, když nepočítám vaření brambor. Jsou dobré samotné anebo se dají použít jako příloha. Já k nim nejčastěji dělám tandori kuře.

Recept: Bombajské brambory

 

Slaný bramborový dort

Bramborový dort? Ona je to spíše nádivka, ale kvůli tvaru tomu doma říkáme bramborový dort. Je v tom uzené maso, brambory a další dobroty. Další skvělý recept z brambor.

Recept: Slaný bramborový dort

 

Bramborový salát s kuřecím steakem

Další variace bramborového salátu. Tentokrát sladší verze s mrkvičkou. K tomu přírodní kuřecí steak bez použití kapky tuku. Lehká večeře pro celou rodinu.

Recept: Bramborový salát s kuřecím steakem

 

Spiralizované francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory? Udělejte je trochu jinak.

Recept: Spiralizované francouzské brambory

 

Spiralizované americké brambory

Americké brambory jsou taková klasika. Jestli ale máte doma spiralizér, můžete je připravit i jinak. Nejlepší jsou posypané sýrem a k tomu pořádná porce kečupu. Dají se použít i jako příloha, ale já si je nejraději vychutnám samotné.

Recept: Spiralizované americké brambory

 

Bramboračka

Tak tohle je klasika, která nesmí chybět – poctivá domácí bramboračka. Každý ji určitě děláme trochu jinak. Já ji mám ráda plnou hub. Jestli budete mít štěstí a kromě brambor se vám povede nasbírat i pár hub, není co řešit. Bramboračka nikdy nezklame:-).

Recept: Bramboračka

 

Mukimo

Název Mukimo vám asi moc neřekne, je totiž africký. Pod tímto názvem se skrývá bramborová kaše se zeleninou, která se podává jako hlavní jídlo anebo jako příloha. Samotná nebo se sýrem či smaženou cibulkou. Nebo k ní můžete udělat kuřecí steak, s tím je také vynikající. Dělám ji hned ve dvou variantách, tak si můžete vybrat:-).

Recept: Mukimo č. 1,

Recept č.2: Mukimo Keňa

 

Kuře pečené se zeleninou a rozmarýnem

Další recept je na kuře pečené se zeleninou a rozmarýnem. Všechno se peče v jednom pekáčku, takže ušetříte nádobí.

Recept: Kuře pečené se zeleninou a rozmarýnem