Začátkem léta jsem se pustila do testování 5 různých káv z obchodu www.kopiluwak.eu. Postupně tak na stránkách najdete hodnocení jednotlivých káv. Snažila jsem se je připravit co nejvíce způsoby. Na přípravu kávy jsem použila vše, co doma mám: Cafflano Kompresso, moka konvičku, filtr Hario, phin fitr a Aeropress. Mohla jsem tedy posoudit, jak se chuť změnila a která příprava mi pro tuto kávu nejvíce vyhovuje.

 

Ochutnávala jsem tyto kávy:

 

Dnes mám pro vás hodnocení indonéské kávy Kopi Java Jampit. Při čtení informací o této kávě mě zaujala jedna věc – prý se při přidání mléka nezmění její chuť, káva je stále stejně výrazná jako před jeho přidáním. Mléko většinu káv zjemní, chuť pak není tak výrazná a tak mě takhle informace dost zaujala.

 

O kávě

Káva se pěstuje na jedné z největších plantáží Indonésie, která leží mezi vulkány v horách. Kávové plody se sbírají ručně, během sklizně se procesu účastní kolem 3 tisíc lidí z okolních vesnic. Kávové plody se omyjí a poté se nechají 38 hodin fermentovat. Fermentované plody se nasuší na slunci a zbaví dužiny.

 

Kopi Java Jampit

Káva: zrnková

Odrůda: 100% arabika

Balení: 50 gramů

Cena: 92 Kč

Země původu: Indonésie

Prodejce: www.kopiluwak.eu. Káva je čerstvě pražená.

Chuť: sladká, kořenitá, čokoládová

Metoda zpracování: mokrá metoda

 

Příprava kávy

Kávu jsem připravila pomocí moka konvičky, Aeropressu, Hario i phin filtru a také Cafflano Kompresso. Pojďme se podívat, jak se chuť kávy měnila podle způsobu přípravy.

 

Aeropress

Použila jsem:

  • 16g středně mleté kávy
  • 100ml vody 85 stupňů
  • Kávovar Aeropress Go
  • Papírový filtr

Postup: Držák filtrů jsem vyložila papírovým sítem a prolila ho teplou vodou. Po našroubování držáku jsem do tubusu nasypala 16 gramů mleté kávy. Kávu jsem pomalu zalila vodou o teplotě 80 stupňů, promíchala a nakonec ji přefiltrovala do spodní nádoby pomocí pomalého stlačení pístu.

Hodnocení: Káva mi chutnala s mlékem i bez mléka. Mléko opravdu její chuť prakticky nezmění. Nejdříve jsem kávu ochutnala samotnou a poté jsem přidala 50ml mléka a třtinový cukr. Pila jsem ji rovnou ze spodní nádobky Aeropressu, ani jsem ji nestačila přelít do šálku:-D. Káva z Aeropressu má velice jemnou chuť – není ani hořká ani trochu kyselá. Chvílemi je cítit chuť čokolády, hořkého kakaa.

 

Bialetti

Dále jsem kávu připravila v moka konvičce. Tahle konvička je trochu jiná – káva překapává rovnou do šálků, které jsou postavené na desce konvičky. Vidíte, jak vytéká z trysek a postupně oba šálky naplní.

  • 10g středně mleté kávy
  • 80ml studené vody
  • Moka konvička Bialetti mini express

Postup: Do konvičky jsem nalila studenou vodu a do síta jsem nasypala právě namletou kávu. Konvičku jsem dala na sporák a na nízkou tepotu zahřála. Na sklokeramické desce trvalo asi 7 minut, než káva překapala od hrnečku.

Hodnocení: Konvičkou jsem připravila 2 kávy po 40ml. Jednu kávu jsem si vychutnala jen s cukrem. Druhou pak s mlékem a šlehačkou. Cukr jsem použila třtinový, dodal kávě karamelovou chuť. Káva je sladce hořká, jako čokoláda. Třtinový cukr tuto chuť pěkně doplní. Po přidání mléka mi zůstala chuť kávy stejná, jen o něco méně hořká.

 

Cafflano Kompresso

Cafflano je ruční kávovar na přípravu espressa. Káva je silná a malá (jen 30ml), chuť kávy velmi výrazná. Jak bude chutnat Kopi Java Jampit?

Použila jsem:

  • 12g jemně mleté kávy
  • 50ml vody 95 stupňů
  • Cafflano Kompresso

Postup: Kávu jsem namlela najemno, nasypala jsem ji do kovového síta a upěchovala. Poté jsem do tubusu nalila 50ml horké vody a pomalu stlačila píst, dokud se káva nepřefiltrovala do spodní nádobky.

Hodnocení: Silná káva, výrazná chuť i vůně. Protože je káva silná, je samozřejmě hořká. Není ale tak hořká jako v případě robusty, spíš bych řekla, že je příjemně hořká jako třeba hořká čokoláda (tu mám moc ráda). Pokud chcete ráno rychlou kávičku, můžete si dát toto espresso a jít. Nebo si naopak můžete v klidu vychutnat jeho intenzivní chuť, až na něj budete mít čas. Já si vždycky kávu nejvíce vychutnám, když přijdu z práce. Užívám si každý doušek!

Káva je skvělá i po přidání mléka a cukru. Po přidání mléka je káva o něco méně hořká, chuť ale zůstala intenzivní jako před tím. Tady je to o osobních preferencích. Já mám třeba radši kávu s mlékem, tak bych řekla, že mi chutná více ta s mlékem. Kdo má rád černou kávu, zvolil by zase kávu bez mléka.

 

Hario V60

Kávu jsem připravila i pomocí Hario filtru. Hario filtr jsem vyložila papírovým filtrem, nasypala jsem kávu a poklepem zarovnala. Poté jsem filtr postavila na hrnek. Nakonec jsem kávu zalila vodou o teplotě 95 stupňů, pěkně pomalu, aby extrakce trvala 2 minuty.

Použila jsem:

  • 24g středně mleté kávy
  • 240ml vody 95 stupňů

Hodnocení: Po zchladnutí kávy jsem v kávě cítila ovocné tóny. Káva si přefiltrováním přes Hario filtr získala velice jemnou chuť. Takhle káva je jemná sama o sobě a při použití Hario filtr získáte chuť ještě jemnější. Takhle si představuji kávu, kterou si budu vychutnávat po celý den.

Polovinu kávy, tedy 120ml jsem udělala s mléčnou pěnou. Přidala jsem 80ml husté mléčné pěny a 1 lžičku cukru. Zjistila jsem, že jsem kávu nemusela vůbec sladit, protože není ani trochu hořká a je po přidání mléka sama o sobě sladká. Ideální, pokud nemáte chuť na silnou, výraznou kávu. Jako odpolední kafíčko, k tomu zákusek a pokec s vaší drahou polovičkou:-).

 

Káva připravená v Hario filtru zalitá mléčnou pěnou

 

Phin filtr

Jako poslední jsem kávu připravovala ve phin filtru. Je to kovový filtr, do kterého se nasype káva a potom se postaví na hrnek. Káva rovnou překapává do hrnku. Tento způsob přípravy se mě baví. Je tak uklidňující sledovat, jak káva pomalu překapává do hrnku.

 

Použila jsem:

  • 10g hrubě namleté kávy
  • 70ml vody o teplotě 95 stupňů
  • Phin filtr

Postup: Kávu je důležité pro tento způsob přípravy namlít nahrubo. V obchodě je většinou středně mletá, ale ta by vám sítem propadávala. Mám na to ruční mlýnek, kde si nastavím požadovanou hrubost mletí. Pokud mlýnek nemáte, dá se takto namletá i koupit.

Kávu jsem nasypala do filtru a postavila ho na hrnek. Poté jsem kávu zatížila a polila 2 lžícemi horké vody. Tím se káva spaří. Nakonec jsem do filtru nalila zbytek horké vody, zakryla víkem a nechala pomalu překapat.

Hodnocení: Káva je silná, ale v porovnání s Cafflanem je slabší. Při použití phin filtru jsem získala 45ml kávy. Káva překapávala 3-4 minut. Chuťově mi připomíná vietnamskou kávu, jen ne tak výraznou. Chuť je čokoládová, silná, ale ne tak, aby byla nepříjemná. Hořkou čokoládu mám ráda a tato káva mi ji dost připomíná. Beru to jako takový kompromis mezi espressem a velkým hrnkem kávy (například z Hario filtr). Přijde mi, že v Hario filtru nejvíce vynikla kořenitá chuť a chuť čokolády.

 

Hodnocení:

Káva má velice zajímavou chuť. Podle toho v čem jí připravíte, můžete chuť ještě upravit. Pro výraznou silnou kávu bych použila Cafflano, chutě jsou v případě tak malé kávy opravdu intenzivní. Ranní kávičku bych si připravila v Bialetti konvičce. Pro celodenní upíjení kávy pak Aeropress nebo Hario filtr. Kávy je hodně, nějakou dobu mi vydrží a chuťově je velice jemná. K moučníku nebo odpolední kávičce pak Phin filtr ? Asi to budu střídat podle chuti:-). Mimochodem i cold brew je z této kávy vynikající. Káva připravená za studena má sladkou čokoládovou chuť. Recept na cold brew najdete níže.

Potvrdilo se, že když do kávy přidáte mléko, zůstane chuť kávy nezměněná anebo se jen minimálně zjemní její chuť. Káva je dobrá s mlékem i bez, každý máme rád něco jiného. Já třeba upřednostňuji kávu s mlékem i když tu černou si taky ráda dám.

U této kávy bych ještě chtěla zmínit nízkou aciditu, tedy kyselost. Káva není kyselé, chuť je díky tomu moc příjemná. Nic mě při pití v kávě nerušilo a proto bylo pití této kávy velice příjemný zážitek. Jsem ráda, že jsem ji mohla ochutnat.

 

Pár dalších zajímavých nápojů, které jsem připravila z této kávy:

 

Mazagran: osvěžující kávová limonáda

Recept: https://www.zijemehomemade.cz/mazagran-kavova-limonada/

 

Ledová káva:

Recept: https://www.zijemehomemade.cz/ledova-kava-2/

 

Marocchino : káva s čokoládovým sirupem a kakaem

Recept: https://www.zijemehomemade.cz/marocchino/

 

Tato káva byla vynikající i jako cold brew, tedy káva připravená za studena

Recept: https://www.zijemehomemade.cz/cold-brew/