Bezlepková verze tradičního vánočního cukroví. Pracny v naší rodině byly vždycky základ a je tomu tak i dodnes. Místo hladké mouky jsem použila domácí rýžovou mouku. Po ochutnání jsem zjistila, že chutnají vlastně úplně stejně jako ty s lepkem. Rýžovou mouku seženete ve zdravé výživě a poslední dobou na ní narážím už i v normálních obchodech. Není důvod se vzdávat svého oblíbeného cukroví a už vůbec ne slevovat z chuti jen proto, že se jedná o bezlepkovou variantu. Vyzkoušejte a napište mi jak vám chutnaly😊

SurovinY

  • 120g hery nebo másla
  • 120g moučkového cukru
  • 120g mletých vlašských ořechů
  • 120g hladké rýžové mouky
  • 2 lžíce hořkého kakaa
  • Špetka mleté skořice

 

Příprava

  1. Všechny suroviny dobře promíchejte a vypracujte těsto.
  2. Pracny můžete péct hned, ale lepší je nechat těsto přes noc uležet.
  3. Pracnové formy poprvé vymažte máslem (jen pro jistotu) a vysypte rýžovou moukou nebo strouhaným kokosem. Po druhé už je vymazávat nemusíte.
  4. Z těsta kousek odeberte a namačkejte ho do formiček. Okraje očistěte jinak se na nich těsto připálí. Pokud máte s vyklápěním špatné zkušenosti použijte silikonovou formu na pracny
  5. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 8 minut. Jak okraje začnou tmavnout pracny vyndejte. Chvilku počkejte a poté pracny vyklopte. Když to nejde klepněte zezadu do formy nožem.
  6. Ještě teplé pracny obalte v moučkovém cukru

 

Skladování: v chladu

Trvanlivost: 1 měsíc