Máte rádi rýžovou kaši? Pokud ano tak vás tento recept určitě potěší. Dnes se totiž podíváme na to jak si vlastní rýžovou kaši vyrobit. Na výrobu budete potřebovat jen rýži a aby byla kaše instantní i sušené mléko. Možná si říkáte jak byste si ze sušené rýže mohli vyrobit rýžovou kaši v prášku, ale ono je to vlastně docela snadné. Kaše je instantní takže k její přípravě budete potřebovat jen vodu. Během chvilky máte hotovou výbornou snídani a můžete si jí ještě vylepšit čerstvým ovocem. Rýžová kaše se dá upravit na mnoho způsobů a pokaždé si ji tak můžete vychutnat trochu jinak.

Suroviny

Na 10 porcí budete potřebovat:

  • 300g bílé rýže*
  • 300g sušeného mléka

*používám dlouhozrnnou, ale měla by fungovat jakákoliv bílá rýže.

Příprava

  1. Rýži v sítu dobře propláchněte studenou vodou
  2. Přesypte ji do misky a zalijte dvojnásobným množstvím vody (nemusí to být přesně, prostě ji ponořte)
  3. Rýži nechte máčet přesně 1 hodinu.
  4. Přeceďte a namáčecí vodu vylijte
  5. Na linku si rozložte utěrku a namočenou rýži na ni rozdrobte. Měla by být dost měkká aby se dobře drolila
  6. Nechte 35 minut schnout. Je potřeba aby jen oschla, nesmí se vysušit úplně.
  7. Rýži přesypte do mixéru a mixujte dokud nezačne prášit. Pokud nejde rozmixovat vůbec vysypte ji a nechte dalších 15 minut schnout.
  8. Rýžový prášek prosijte a to co zbyde v sítu znovu rozmixujte.
  9. Na sporáku si rozehřejte na nejnižší teplotu větší pánev (nasucho). Rýžový prášek na ní nasypte a za stálého míchání vařte dokud nepřestane z mouky stoupat pára. Tím vypaříte z mouky všechnu vodu. Po vypaření vody se získáte bílý a sypký prášek (rýžovou mouku). Dávejte pozor aby prášek nezhnědl. Další možnost je rozložit prášek v tenké vrstvě na utěrku a nechat 8-12 hodin schnout. Občas můžete promíchat. Je to zdlouhavější, ale také to funguje.
  10. Před uložením do dózy se ujistěte že je prášek na dotek úplně suchý. Také ho před uložením nechte zcela vychladnout.

 

Příprava kaše:

  • 30g instantní rýžové kaše
  • 150ml vody
  • Cukr nebo jiné sladidlo podle chuti

Na ozdobu: čerstvé ovoce, kakao, med, ořechy, semínka…

 

Kaši rozmíchejte ve studeném mléce nebo vodě pomocí metličky. Přiveďte k varu a vařte po dobu 2-3 minut (do zhoustnutí). Podávejte ozdobené ovocem, semínky nebo ořechy..